Τα βασικά συμπτώματα της νόσου ομοιάζουν πολύ με μια ιογενή συνδρομή: πυρετός, κούραση, ξηρός βήχας, μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πόνους γενικά στο σώμα, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, διάρροια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και θεραπεύονται με κοινά αναλγητικά και εξελίσσονται σταδιακά. Παρακολουθήστε την υγειά σας επί 14 ημέρες. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι.
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους.
Όσοι όμως εκδηλώσουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα. Τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον ΕΟΔΥ για οδηγίες στα τηλέφωνα 210-5212054 (όλο το 24ωρο), 210-5212000.Θα τον κατευθύνουν στο σύστημα Υγείας, τηρώντας το πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί σχετικά.Πολύ σημαντικό είναι να μη βγείτε από το σπίτι σε περίπτωση που διαπιστωθούν τα παραπάνω συμπτώματα και ειδικά σε περιπτώσεις που έχετε επιστρέψει από χώρα «υψηλού κινδύνου».
ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ
Τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτό τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια,βήχα, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’οίκον. Τα μέτρα αυτά του αυτοπεριορισμού μας όταν είμαστε άρρωστοι, θα έπρεπε να λαμβάνονται ούτως ή άλλως, ακόμα και για την εποχική γρίπη.
- Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιούμενου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και προσεκτικό στέγνωμα των χεριών μα χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.
- Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟI
ΑΜΑΝΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, παθολόγος και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στη δημόσια υγεία
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ παθολόγος, Διευθυντής του Κ.Υ. ΛΑΥΡΙΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ