Εγγραφή στο newsletter

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα επηρεάσουν και την περιοχή της Αττικής.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Οι πολίτες παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κλπ. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακόμα ενημερώνουμε ότι προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς απαγορεύεται το κάπνισμα των κυψελών και η χρήση πυρός σε αγροτικές δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ειδικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα συμβουλεύουμε τους πολίτες:

 • Παραμονή σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου και ανοιχτόχρωμων ρούχων από ύφασμα που διευκολύνει τον αερισμό του σώματος και την εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Κατανάλωση ελαφρών γευμάτων με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
 • Λήψη άφθονων υγρών, νερού και χυμών φρούτων, ιδιαίτερα από βρέφη και ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.

Λόγω του κύματος καύσωνα που επικρατεί σε όλη τη χώρα ο Δήμος Λαυρεωτικής για την προστασία των πολιτών θα λειτουργήσει τους παρακάτω κλιματιζόμενους χώρους 08:00 – 17:00:

 • Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Λαυρίου,

Ελευθέριου Βενιζέλου & Συγγρού.

 • Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κερατέας,

Οδός Ευεργέτη Κων/νου Πρίφτη.

 • Δημοτικό Κατάστημα Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι στους προαναφερθέντες χώρους πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς του Covid – 19 σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • Για Κερατέα και Λαύριο: τηλ. 22990-66456
 • Για Άγιο Κωνσταντίνο: τηλ. 22920-22564
 • Λουκάς Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΝΠΔΔ «ΚΕΦΑΛΟΣ», 6974915857
 • Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Στουραΐτης Ηλίας, 6936145600

Σας καλούμε στην 15η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα  διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, την 2α Αυγούστου  2021, ημέρα  Δευτέρα και ώρα  19:00, με το ακόλουθα θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

 

 1. Λήψη απόφασης περί αποδοχής δωρεάς και έγκριση σύμβασης αυτής, για την  κάλυψη εξόδων των εργασιών ανακαίνισης και του εξοπλισμού για το νέο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Λαυρεωτικής, στη Δημοτική Κοινότητα Κερατέας.

 2. Λήψη απόφασης περί πρότασης συνεργασίας Δήμου Λαυρεωτικής με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 1. Λήψη απόφασης περί παράτασης εκκαθάρισης ΔΗΚΕΔΗΛ.

 2. Λήψη απόφασης περί κατανομής Φ.Η.Χ. στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 3. Λήψη απόφασης περί καταστροφής αντικειμένων ευρισκόμενων στο δημοτικό κατάστημα Κερατέας.

 4. Λήψη απόφασης περί ορισμού πληρεξούσιου δικηγόρου για (α) τη σύνταξη και κατάθεση Προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και (β) τη σύνταξη και κατάθεση αίτησης αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

 5. Λήψη απόφασης περί νομικής κάλυψης αιρετού κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ενώπιον του Πταισματοδικείου Λαυρίου – Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου.

 6. Λήψη απόφασης περί ορισμού υπεύθυνου λογαριασμού για το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες (ΣΑΕ 055) στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της Χώρας. (Η υπ’αρ.πρωτ. 42613/07-06-2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για το Δήμο Λαυρεωτικής).

 7. Λήψη απόφασης περί ορισμού υπεύθυνου λογαριασμού για το έργο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας»(ΣΑΕ 055).
 1. Λήψη απόφασης περί ορισμού υπεύθυνου λογαριασμού για το έργο

«Καθαρισμός και συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων που βρίσκεται στα όρια περιοχής ευθύνης της ΕΥΔΑΠ»(ΣΑΕ 055) για το Δήμο Λαυρεωτικής.

 1. Λήψη απόφασης περί ορισμού υπεύθυνου λογαριασμού για το έργο « Πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες (ΣΑΕ 055) για το Δήμο Λαυρεωτικής. (Η υπ’αρ.πρωτ. 79020/18-12-2020 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το Δήμο Λαυρεωτικής).
 2. Λήψη απόφασης περί ορισμού υπεύθυνου λογαριασμού για το έργο «Ανάδειξη και αξιοποίηση κτιρίου Φιλόμουσων (Κτίριο Α) ως πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Λαυρεωτικής».

 3. Λήψη απόφασης περί σύστασης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στους Δήμους (αρ.6, Ν.4604/2019).

 4. Συζήτηση και Έκφραση απόψεων κα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, των ετών 2020- 2029 & 2021-2030.

 5. Λήψη απόφασης για την  Παραλαβή της  Πολεοδομικής Μελέτης στα πλαίσια εκπόνησης της μελέτης ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ, ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Β' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" - "ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ" - "ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ" Δ.Κ ΚΕΡΑΤΕΑΣ.

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

 

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΗΣ

Ο Δήμος Λαυρεωτικής σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Οι πολίτες παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κλπ. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακόμα ενημερώνουμε ότι προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς απαγορεύεται το κάπνισμα των κυψελών και η χρήση πυρός σε αγροτικές δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Ν.Π.Δ.Δ. «ΘΟΡΙΚΟΣ» σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:00, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου τη συναυλία «Μουσική σπονδή στον Μακρυγιάννη και στο Φως της Ελλάδας» της Πηγής Λυκούδη.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα των Στιγμών υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και οι ερμηνευτές Γρηγόρης Βαλτινός, Σπύρος Κλείσσας και Γεωργία Αγγέλου.

Η συναυλία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πολίτες ότι την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Τηλεθέρμανσης Λαυρεωτικής (Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ.) σε συνεργασία με εξωτερικό διαπιστευμένο εργαστήριο προχώρησε σε δειγματοληψία από θαλάσσιες περιοχές του Δήμου για έλεγχο μικροβιολογικού φορτίου και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες: Σκάλα Μπέη (Άγιος Νικόλαος), Παραλία Χάρακα, Παραλία Πούντα Ζέζα, Παραλία Πασσά, Παραλία Βαμβακούση, Κακή Θάλασσα, 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού, 2ο Λιμανάκι Δασκαλειού, Περιγιάλι, Τσονίμα, Βρωμοπούσι.

Οι τιμές των αποτελεσμάτων είναι πολύ πιο χαμηλές από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου η Δ.Ε.Υ.ΤΗ.Λ. θα προχωρήσει σε ανάλογες δειγματοληψίες και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Λαυρεωτικής  για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έχοντας  υπόψη:

 1.  Tις διατάξεις του άρθρου 206 παρ.1 του Ν.3584/2007 (Φ.Ε.Κ.143/Α/28.6.2007)   όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 41 του Ν.4325/2015 και συμπληρώθηκε από την παρ.2 του άρθρου 4 της Πράξης Νομοθ. Περιεχομένου ΦΕΚ102/Α’/26.08.2015 η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 9 του Ν.4350/15 και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 116 του Ν.4547/18  επιτρέπεται   η πρόσληψη προσωπικού που απασχολείται στην πυρασφάλεια και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
 2. Την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν. 3852/10, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 40 του Ν.4735/2020 και συμπληρώθηκε με το Ν.4795/2021, η Οικονομική Επιτροπή «…δ) Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού των άρθρων 206, 209, 211 του ν. 3584/2007 και 36 του ν. 4765/2021…».
 3. Την αριθμ. 172/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία διαπιστώνεται η αναγκαιότητα της πρόσληψης, η αιτιολόγηση αυτής, ο απαιτούμενος κλάδος και η ειδικότητα του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί με διάρκεια  σύμβασης μέχρι τεσσάρων  (4) μηνών.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ

     Η πρόσληψη έκτακτου  προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τεσσάρων (4) μηνών, για τον κλάδο ΥΕ και  ειδικότητα Εργατών   Γενικών  Καθηκόντων (Εργάτες Πυροπροστασίας Πυρασφάλειας), συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων.

α/α

Κλάδος

Ειδικότητα

Αριθμός Ατόμων

Διάστημα

1

Εργατών   Γενικών  Καθηκόντων

(Εργάτες Πυροπροστασίας Πυρασφάλειας)

4

Μέχρι 4 μήνες

 

ΠΙΝΑΚΑΣ Β: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Κλάδος

Προσόντα

Υ.Ε.

Δεν απαιτούνται ειδικά τυπικά προσόντα (άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 2527/ 1997)

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

1.Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία 18 έως 65 ετών.

2.Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.

3.Να μην έχουν απολυθεί από το δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ του δημοσίου τομέα για πειθαρχικούς λόγους.

4.Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία,δικαστική συμπαράσταση), με την επιφύλαξη της επόμενης εξαίρεσης.

Εξαίρεση: Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση- υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

 1. Φωτοαντίγραφο των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
 2. Επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο προσωπικός αριθμός φορολογικού μητρώου του υποψηφίου (Α.Φ.Μ) καθώς επίσης και επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Μ.Ι (Αριθμός Μητρώου Ι.Κ.Α) και ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης(Α.Μ.Κ.Α.).
 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρόσφατης έκδοσης.
 4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνει ο υποψήφιος ότι δεν έχει κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα και συγκεκριμένα:

      α) δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση(κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία,καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος καθ' υποτροπή, συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, β) δεν είναι υπόδικος/η και δεν έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης, έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε, γ) δεν έχει, λόγω καταδίκης, στερηθεί τα πολιτικά μου δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή και δ) δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση, και

     β) Ότι τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες από την υποβολή της αιτήσεως του έχει απασχοληθεί σε δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του άρθρου  14 παρ. 1 του Ν.2190/1994 με την ειδικότητα του εποχιακού εργαζομένου ή για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών, ή όχι, προκειμένου να κριθεί εάν αυτός(υποψήφιος) έχει κώλυμα πρόσληψης ή  όχι.      Σε περίπτωση που έχει απασχοληθεί να δηλώνει την υπηρεσία στην οποία απασχολήθηκε και την ακριβή χρονική διάρκεια της απασχόλησης του (έναρξη και λήξη).

 1. Βεβαίωση ανεργίας ΟΑΕΔ ή κάρτα ανεργίας εφόσον διαθέτουν .

Γ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Τα δικαιολογητικά (μαζί με την αίτηση) οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να τα καταθέσουν στο Γραφείο  πρωτοκόλλου του  Δήμου Λαυρεωτικής κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλ. 2292320123-124 (κ. Βαμβακούλα Α.)  από 21-07-2021 μέχρι και  27-07-2021.

Η παρούσα να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Λαυρεωτικής και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαυρεωτικής www.lavreotiki.gr.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 και ώρα 09:00 π.μ. ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Λαυρεωτικής (ΔΑΝΕΤΑΛ) και ο Φορέας Διαχείρισης του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το εθελοντικό κίνημα “Save Your Hood”, την ομάδα Πυροπροστασίας Δασών Λαυρεωτικής, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαυρίου και τη Φωτογραφική Λέσχη Λαυρεωτικής θα πραγματοποιήσουν κοινή δράση καθαρισμού.

Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί στις θέσεις:

 • Στοά στο 3ο χλμ.
 • Εθνικός Δρυμός Σουνίου (Χάος, Σούριζα).
 • Παράκτιος καθαρισμός στην Πέρδικα.

Σκοπός της δράσης είναι να γνωρίσουν οι πολίτες το υπό ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Γεωπάρκου, η προστασία του πρασίνου, η πυροπροστασία και η ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Σουνίου ως καταφύγιο αναψυχής και χαλάρωσης.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στις 09:00 το πρωί στο Δημαρχείο Λαυρεωτικής, Κουντουριώτη 1, Λαύριο.

 • Η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.
 • Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί με Ι.Χ.
 • Οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους γάντια αντοχής, νερό, καπέλο, αντηλιακό, μάσκες και κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα.
 • Τα αυτοκίνητα αποκομιδής και όλα τα απαραίτητα μέσα για τον καθαρισμό θα παραχωρηθούν από τη ΔΑΝΕΤΑΛ.

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη μαζί με τους συνεργάτες της επισκέφθηκαν το Δήμο Λαυρεωτικής για την παρουσίαση του έργου «Μεταλλείο Πολιτισμού: Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαυρεωτικής» το οποίο έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο Λαυρίου όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς και η κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη συζήτησαν για την ιστορική και αναπτυξιακή σημασία του Λαυρίου. Ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Επιτροπής έναν ορυκτό λίθο, σύμβολο του ορυκτολογικού πλούτου που κρύβει το έδαφος του Λαυρίου, και το λεύκωμα «Λαύριο, η βοή του χρόνου. Το νεότερο Λαύριο της Μεταλλείας και Μεταλλουργίας» το οποίο περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «Μεταλλείο Πολιτισμού: Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαυρεωτικής» στο Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό έργο για το οποίο ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς τόνισε ότι «είναι μια πρόταση από το παρελθόν, που πηγαίνει στο μέλλον. Το μουσείο θα πάει μπροστά όλη την περιοχή και θα φέρει ανάπτυξη για όλους». Η πρόταση στηρίζεται στη δημιουργία ενός μουσείου, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίρια και στοές των μεταλλείων και θα αναδεικνύει τα φυσικά εκθέματα, τη διαδρομή, τα μέσα, τα εργαλεία και τον τρόπο δουλειάς των μεταλλωρύχων μέσα από νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «Το Λαύριο είναι ένας τόπος με μια μοναδική ιστορική και μνημειακή πυκνότητα. Από εδώ ξεκίνησε ο συνδικαλισμός, ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο το 1882, η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου, ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος συνέδεσε την Αθήνα με το Λαύριο,  η εγγραφή των μετοχών των εταιρειών του Λαυρίου ήταν η πρώτη χρηματιστική πράξη που έγινε στην Αθήνα. Η πρόταση του Δήμου θα αναδείξει ανθρωποκεντρικά όλη αυτή την ιστορία».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Καμάριζα όπου η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας και το κτίριο «Το Παρών», το Θυρωρείο της Γαλλικής Εταιρείας στην Καμάριζα, όπου έδιναν καθημερινά το παρών οι μεταλλωρύχοι, στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς σημείωσε ότι: «Η προσπάθεια αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ΣΔΙΤ, που είναι η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με διάφορα μέσα μεταφοράς για το οποίο έχουν εκπονηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, με την ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί».

 

 

Σελίδα 1 από 139
 150 YEARS LAVRION POSTER 200X280 01 SMALL1 E1430321940734  ISTORIKO diavgeia  LAYREOTIKI SARONIKOS 300X250 

Βρείτε μας στο Facebook

espa1420 logo rgb big

logo europe