Εγγραφή στο newsletter

Κοινότητα Κερατέας

Δημοτική Κοινότητα Κερατέας

Η Δημοτική Κοινότητα Κερατέας  βρίσκεται στα νότια της Αττικής, χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του όρους Πάνειο  σε υψόμετρο 190 μέτρων. Απέχει 38 χιλιόμετρα από την Αθήνα  με την οποία συνδέεται μέσω της λεωφόρου Λαυρίου και 16 χιλιόμετρα από το Λαύριο. Επίσης απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής. Κοντινότερες παραλίες στην Κερατέα είναι η Παραλία Κακής Θάλασσας  και η παραλία Δασκαλειού.

Στην θέση της σημερινής Κερατέας στην αρχαιότητα βρισκόταν ο Δήμος Κεφαλής της Ακαμαντίδας φυλής στα παράλια της Αττικής, πόλη που καταστράφηκε από την εισβολή των Ερούλων. Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε πολύ αργότερα και πήρε το όνομα Κερατέα, πιθανότερα από το δέντρο χαρουπιά.Από ιστορικά δεδομένα είναι γνωστό ότι η πρώτη εποίκηση Αρβανιτών στην περιοχή της Κερατέας έγινε επί Βυζαντίου τον 14ο αιώνα μ.Χ., οι οποίοι και κατοίκησαν στον τόπο αυτό της Αττικής γης . Η Κερατέα, γνωστή για την ευφορία της γης της, δεν έπαψε έκτοτε να καλλιεργείται και να κατοικείται. Αργότερα, Από ιστορικής πλευράς ακόμη, είναι γνωστή η συμμετοχή της Κερατέας τόσο στον Εθνικό Ξεσηκωμό του 1821(καταγράφεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη), όσο και στη διαμαρτυρία του έθνους για Σύνταγμα το 1843.

Η οικονομία της Κερατέας βασίζεται σήμερα στην ήπια βιομηχανία και τη γεωργία, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται στην αμπελουργία, την οινοποιία, τη μελισσοκομία και την παραγωγή λαδιού. Η οικιστική ανάπτυξη στη Δ.Ε. της Κερατέας στις αρχές του 21ου αιώνα υπήρξε ραγδαία και διαθέτει πάνω από 50 οικισμούς .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Γραμματεία: 22993 20213

 

Δημοτική Κοινότητα Κερατέας

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 150 YEARS LAVRION POSTER 200X280 01 SMALL1 E1430321940734  ISTORIKO diavgeia  LAYREOTIKI SARONIKOS 300X250 

Βρείτε μας στο Facebook

espa1420 logo rgb big

logo europe