Εγγραφή στο newsletter

Κοινότητα Λαυρίου

Δημοτική Κοινότητα Λαυρίου

Το Λαύριο είναι τοποθετημένο στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής και αποτελεί την έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής. Είναι γνωστό από την κλασσική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου.

Η πόλη του Λαυρίου, κτισμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή από το 1865, με βάση άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος της, κοσμείται με μεγάλες πλατείες, άλση, ελεύθερους χώρους και πλήθος σημαντικών νεοκλασσικών κτηρίων. Χαρακτηριστικό είναι το πλήθος των φοινίκων που κοσμεί τις λεωφόρους, τις πλατείες και προπάντων το φημισμένο άλσος του Κυπριανού γνωστό ως "Φοινικόδασος". Αξιοθέατα είναι αρκετά νεοκλασσικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, το κτήριο του παλαιού Δημαρχείου (τώρα ΚΕΠ και Ιστορικό Αρχείο), το κτήριο του συλλόγου των Φιλομούσων (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο), το κτήριο του παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου, το κτήριο της "Ευτέρπης" που στέγαζε την ομόνυμη Φιλαρμονική, η Ψαραγορά, καθώς και πολλά άλλα ιδιωτικά κτήρια. Αξιόλογοι είναι και οι ναοί της, καθώς και τα αναστυλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια που σήμερα στεγάζουν κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Μηχανουργείο και το Χυτήριο της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου και φυσικά το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (CompagnieFrançaisedesMinesduLaurium).Τμήμα της πόλης έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.

Η πόλη διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με επιβατηγό και εμπορικό χαρακτήρα, απέχει 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενώ η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον Τριτογενή τομέα.

Το ακρωτήριο του Σουνίου με τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα, τη γαλάζια ακοτγραμμή και τον Εθνικό Δρυμό, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας αξιοθέατα της Δημοτικής Ενότητας του Λαυρίου. Τέλος, σημαντικό αρχαίο κληροδότημα της πόλης αποτελεί το αρχαίο θέατρο του Θορικού –το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στον κόσμο- με τους μυκηναϊκούς τάφους και τις αρχαίες γαλαρίες να το περιβάλλουν.

Το Λαύριο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Γραμματεία: 22923 20176

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 150 YEARS LAVRION POSTER 200X280 01 SMALL1 E1430321940734  ISTORIKO diavgeia  LAYREOTIKI SARONIKOS 300X250 

Βρείτε μας στο Facebook

espa1420 logo rgb big

logo europe